-->

Letették a Berettyóújfalu-Tépe kerékpárút alapkövét

Ma délelőtt letették a Tépe-Berettyóújfalu kerékpárút szakasz alapkövét. 2020 nyarára a már meglévő Debrecen–Tépe és Berettyóújfalu–Nagyvárad közötti kerékpáros útvonalak kiegészülnek, így folyamatossá válik a kerékpáros összeköttetés Debrecen és Nagyvárad között.

A hiányzó szakasz ünnepélyes alapkőletételén beszédet mondott Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Dr.Vitányi István, a Hajdú-Bihar megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselője, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Balogh András, Tépe polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.  

Az épülő 8,3 km-es kerékpárút szakasz 2 méter hasznos szélességű lesz, a kerékpáros sávok között 0,25 méter biztonsági sávval, mindkét oldalon 0,5-0,5 méteres padkával, illetve süllyesztett szegéllyel.

A fejlesztés két szakaszra osztható. Mindkettő az M4 gyorsforgalmi út I. szakaszának megvalósítása során már megépült kerékpárúthoz csatlakozik:
Az első a Tépe, Rákóczi utca és az M4 gyorsforgalmi út közötti 4,9 km-es szakasz, mely tartalmazza a Tépei ér és Nagy-ér csatorna keresztezését.


A második az M4 gyorsforgalmi út és a Berettyóújfalu, Tesco áruház közötti 3,4 km-es szakasz, melyen a Perdedűlői csatorna keresztezése épül meg.
A csatornák keresztezéseinél kerékpáros csőkorlátot helyeznek el.


Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, a Miniszterelnöktől a kormánybiztosság feladatot kapott, hogy épüljenek olyan kerékpárutak, amelyek hálózat részét képezik. A Tépe-Berettyóújfalu közötti szakasz remekül illeszkedik ehhez az elváráshoz, hiszen ha az útszakasz elkészül, Debrecen és Nagyvárad összeköttetésbe kerülnek. Az útvonal nem csupán turisztikai szempontból fontos, hanem az itt élők napi munkába járását is segíteni fogja. A kormánybiztos kiemelte Vitányi István országgyűlési képviselő erőteljes lobbi tevékenységét a kerékpárút megépítése kapcsán.


Dr.Vitányi István, a Hajdú-Bihar megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselője, mint mondta, az útszakasz kiépülését személyes küldetésének tekinti. Az útvonalat darabonként állították össze, akárcsak a LEGO kockákat. A megyét érintő infrastruktúra beruházásokkal kapcsolatosan kiemelte, most különösen jó Hajdú-Bihar megyei lakosnak lenni, hiszen soha nem látott fejlesztések indulnak és valósulnak meg.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere elmondta, az utóbbi időben felgyorsultak a települést érintő események, hiszen tavaly átadták az M35-ös autópályát, jövőre pedig az M4-es autópálya eléri a határt. A mai alapkőletétel szintén egy nagyobb fejlesztési egység részét képezi.


Balogh András, Tépe polgármestere reményét fejezte ki, hogy a Derecske és Tépe közötti szakaszhoz hasonlóan, a most készülő Tépe és Berettyóújfalu közötti útvonal is komoly forgalmat bonyolít majd le. Kiemelte, hogy a fejlesztés turisztikai hatása jelentős, a település feladata lesz a szakasz idegenforgalmi tartalommal történő feltöltése. Célul tűzte ki, hogy az egészséges életmód és természeti értékeink megismerése érdekében a diákok pedagógusaik közreműködésével az út aktív használóivá váljanak.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója a NIF Zrt. kerékpáros projektjeiről beszélt: A NIF Zrt. számára már 2019 is a kerékpározás éve. Hosszas előkészítő munka után végre eljutottunk oda, hogy az év hátra lévő részében több kerékpáros projektet tudunk elindítani. Múlt héten tettük le az Eurovelo6 Budapest-Szentendre közötti szakaszának alapkövét, hátra van még a Balatoni bringakör Zamárdi – Balatonlelle közötti kerékpárút szakasz és a Balatonakarattya – Siófok közötti kerékpárút szakasz fejlesztése, a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal, Budapest-Etyek szakasz megépítse, a Győr – Pannonhalma közötti kerékpárút szakasz fejlesztése valamint az EuroVelo6 Budapest – Dunakeszi közötti szakasz kivitelezése.
A fejlesztést a HE-DO Kft. végzi nettó 944 millió forint értékben.
 

.

A honlapon megjelenő hírek, adatok és fotók a Berettyó Rádió tulajdonát képezik, adatbázisának részei, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1 § (2) p) pontja és 84/A §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A Berettyó Rádió előzetes engedélye nélkül tilos a Berettyó Rádió honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése.

 

A Berettyó Rádió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu