Print this page
-->

Vasárnap órát állítunk!

Szemmel láthatóan hosszabbodtak a nappalok, jelezve a tavasz közeledését, de most hétvégén, vasárnap ráteszünk még egy lapáttal, ugyanis hajnalban egy órával előre tekerjük a mutatókat.

És bár így egy órával kevesebbet alszunk, de kárpótlásként este hat után is világos lesz!Hogy mikor? Elmondjuk pontosan: az átállítás 2019. március 31-én esedékes, szombatról-vasárnapra virradó éjszaka hajnali 2-ről 3-ra kell előretekerni/állítani/kalibrálni az órákat.

 kép: femina.hu

Egy kis történelem az óraállításról:

A nyári időszámítás gondolata az amerikai diplomata és feltaláló, Benjamin Franklin nevéhez köthető. Párizsi nagykövetként Franklin 1784-ben levelet írt a Journal of Parisnak „felfedezéséről”, miszerint a nap, amint felkel, rögtön fényt ad, így az éjszakai bagoly módjára élő franciák gyertyaégető módszere nem a leghatásosabb és nem túl költségkímélő. Franklin azt szerette volna, ha mindenki a Nap "szabályai" szerint élne. Az ötletek között szerepelt az az elképzelés is, hogy minden napfelkeltekor elsüssenek egy hadászati ágyút.

Magyarországon 1916-ban vezették be a nyári időszámítást, de voltak évek, amikor szünetelt. 1954-57-ben még a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal.